Det är ett faktum att textilindustrin, som vi är en del av, har en stor negativ inverkan på miljön och på människor som arbetar och bor i de utsatta delara av produktions och leveranskedjan.
Tidigare köpte du de kläder du verkligen behövde. Du tog hand om dem och gjorde dig av med den först när de var utslitna.
I dag ser verkligheten för många helt annorlunda ut. Det slängs kläder kors och tvärs på grund av mode och trender och inte på grund av slitage. Detta innebär att många kläder produceras med fokus på pris snarare än kvalitet, så att folk kan konsumera mer. Historier från de senaste åren har visat hur stora varumärken har ertappats med att bränna stora partier kläder istället för att sälja dem.
Dagens klädindustri och det snabba konsumptionsmönstren vi lever efter idag uttgör en oundvikligt hot och påverkar vår miljö mycket negativt. Kläder som produceras utan att distuberas till marknaden eller för att konsumenter hela tiden skall konsumera mer, trots att de produceras rättvist utan bekämpningsmedel, bevattning utgör också ett miljöhot.
Överproduktion av kläder är en stor belastning för miljön, oavsett om de produceras med hållbarhet i åtanke eller inte.
Vi har valt ut vårt produktsortiment utifrån ett antal fastställda kriterier. En av dem är att vi säljer klassiska produkter i hög kvalitet med basfärger. Detta innebär att dessa produkter inte är föremål för kortvariga modefluktuationer. De måste vara bekväma och snygga produkter av hög kvalitet, så att de kan vara en del av din garderob i många år. Detta innebär mindre avfall, mindre energiförbrukning och mindre föroreningar.
Ett annat av våra kriterier för vårt produktsortimentet är att vi vill ta ansvar för miljön och på så sätt bidra till att förbättra textilindustrin.
Många människor vill göra detta och det finns gott om självuppfunna etiketter och högtravande postulat om hållbarhet. Som konsument kan det vara svårt att veta vad som är vad. Därför arbetar vi mycket med externa certifieringar, där etablerade organisationer kontrollerar våra produkter. Du behöver alltså inte bara lita på vårt ord våra produkter är ett ansvarsfullt val.
Ta till exempel vår bambuviskos som är FSC-certifierad, vår bomull är ekologisk och till mestadels GOTS-certifierad. Våra polyesterkläder kommer från återvunnen plast och vår ull är ekologisk. Dessutom är alla produkter OEKOTEX-certifierade. Du kan läsa mer om varje certifiering och vad den innebär här.
Vi har också inlett ett samarbete med GreenStory, som gör beräkningar på specifika produkter, t.ex. en vit t-shirt, för att analysera hur mycket bättre vissa produkter är för miljön i förhållande till andra. Vårt team arbetar ständigt för att förbättra produktkedjan och för att göra det enklare och mer transparent för konsumenterna att se vad som verkligen gör skillnad.
Det har vi till viss del redan besvarat - hjälp till att stoppa överproduktionen av kläder. Ett sätt att göra detta är att ändra dina konsumtionsmönster och köpa kläder som håller länge.
Hållbart ur ett modeperspektiv, men också ur ett kvalitetsperspektiv.
Dessutom finns det några konkreta saker du kan göra för att förlänga livslängden på dina kläder. Här är några exempel:
För att säkerställa att våra produkter tillverkas på ett ansvarsfullt sätt och under korrekta förhållanden är det viktigt att vi vet var och i vilka fabriker våra produkter tillverkas. Detta är dock inte alltid lätt, eftersom textilförsörjningskedjan är mycket komplex och information om produktionen inte alltid är lättillgänglig - särskilt när man går längre tillbaka än till den första produktions instansen. Vi har kartlagt alla våra steg. I flera fall har vi faktiskt kartlagt hela produktionskedjan - från fiber till färdig produkt. Vi försöker hela tiden gå längre tillbaka i kedjan för att se till att vi vet så mycket som möjligt om våra produkters resa och hur det påverkar männikor såväl som natur.
Vi samarbetar med ett stort antal leverantörer från flera olika länder.