Ekologisk Bambu

Ekologisk Bambu

När vi talar om bambutextilier talar vi i princip om viskosfibrer. Det kan vara svårt att förklara vilken typ av fiber viskos är. Det är inte en naturfiber (som ull och bomull), men samtidigt är det inte heller en syntetfiber (som polyester) - det ligger någonstans mittemellan.

Bambu skog

Den mest hållbara växten

Förutom de fantastiska egenskaperna hos bambufibrerna är bambuväxten en av de mest hållbara växterna som finns. Den har ett naturligt försvar mot bakterier, vilket gör att den kan växa utan användning av farliga bekämpningsmedel och sprayer. Dessutom växer bambu utan behov av bevattning. Bambusplantan är därför oerhört resurseffektiv och växer extremt snabbt - upp till en meter per dag.

Bambu absorberar fukt

Viskosfibrer från bambu framställs genom en kemisk process där trä eller gräs bryts ner till en flytande massa som bearbetas genom olika processer och slutligen blir fibrer. Bambusviskosfibrer är runda, luftiga och mycket mjuka.

Fibrerna har en vinkelformad struktur som naturligt skapar luftfickor sinsemellan. Dessa luftfickor ger en isolerande och temperaturreglerande effekt i tyget. Samma luftfickor mellan fibrerna gör också att tyget lätt absorberar och transporterar bort fukt från kroppen. Bambuviskos kan absorbera tre till fyra gånger så mycket fukt som bomull innan det känns blött.

Trots sina goda funktionella egenskaper har viskos ofta varit en ökänd textil. Detta beror på att traditionell viskosproduktion använder stora mängder kemikalier - ofta på ett oansvarigt sätt, där kemikalierna helt enkelt har släppts ut i miljön. Dessutom har forskning visat att viskosproduktionen bidrar till att skada utrotningshotade träd- och växtarter samt skogar i allt större utsträckning.

Bambu skog
Ekologisk Bambu

FSC®-certifierad bambu

För att säkerställa att den bambu vi använder inte kommer från en utrotningshotad och exploaterad har vi lyckats få våra bambuviskosprodukter FSC®-certifierade - en av de första i världen. På så sätt kan vi se till att det inte huggs ner mer bambu än vad skogen kan reproducera - vilket leder till högre hållbarhet.

Så om du, precis som vi, tycker att kläder av bambuviskos är bra att bära, men inte heller tycker att du ska kompromissa med miljön, kan du leta efter vår FSC®-märkning på den här webbplatsen.

Se utvalda produkter i ekologisk bambu

Bambu, Linne, 2-pack, Vit -JBSBambu, Linne, 2-pack, Vit -JBSBambu, Linne, 2-pack, Vit
JBS
SMLXL2XL3XL
399,00 SEK
Bambu, Boxers, 3-pack, Vit -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Vit -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Vit
JBS
SMLXL2XL3XL
549,00 SEK
Bambu, Boxers, 3-pack, Svart -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Svart -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Svart
JBS
SMLXL2XL3XL
549,00 SEK
Bambu, Briefs, 3-pack, Vit -JBSBambu, Briefs, 3-pack, Vit -JBSBambu, Briefs, 3-pack, Vit
JBS
SMLXL2XL3XL
399,00 SEK
Bambu, Briefs, 3-pack, Svart -JBSBambu, Briefs, 3-pack, Svart -JBSBambu, Briefs, 3-pack, Svart
JBS
SMLXL2XL3XL
399,00 SEK