Ull kan framställas ifrån djurs fårkappor, vår ull kommer från får. Ull är en av de äldsta kända fibrerna - man tror att den har använts till kläder i mer än tvåtusen år. Det finns många goda skäl till varför ull har varit ett populärt som textilfiber i så många år.
Ullen är den mest elastiska av alla naturliga textilfibrer och kan absorbera upp till 35 % fukt utan att kännas våt, den skyddar naturligt mot solens UV-strålar och har isolerande och andningsbara egenskaper som inte finns hos andra fibrer.
Dessutom är ull en mycket stark och hållbar fiber som dessutom har naturliga självrengörande egenskaper. Ull har alltså en rad unika egenskaper, men traditionellt sett utmanar ullen många etiska ställningstaganden.
När man talar om ull måste man också tala om djurskydd. Får är intelligenta djur som kan känna smärta, rädsla och ensamhet. Ofta behandlas fåren i ullproduktionen dock bara som ullproducerande maskiner. Ullklippare får vanligtvis inte betalt per timme utan per volym, vilket i många fall uppmuntrar till snabbt arbete utan hänsyn till djurens välbefinnande.
Ett av de största problemen inom ullproduktionen är något som kallas "mulesing". Får föds ofta upp för att producera så mycket ull som möjligt. Detta innebär att huden ligger i veck över ryggen. Dessa veck skapar perfekta förutsättningar för insekter att lägga ägg fårets hud. Detta kan ge fåren infektioner, vilket i värsta fall kan leda till att fåren måste avlivas. För att undvika detta skär man av hudvecket, utan bedövning. Förutom mulesing har den konventionella ullproduktionen en hel rad andra problem - många av dem rör djurens välbefinnande.
På NorthOrganic tar vi starkt ställning mot konventionell ullproduktion. När du som kund köper en ullprodukt av oss kan du vara säker på att fåren har haft det bra och att mulesing inte har varit en del av produktionen. Så hur kan vi säkerställa detta?
All ull som används i våra produkter är certifierad ekologisk. På så sätt kan man försäkra sig om att fåren har behandlats väl. Ekologisk certifiering garanterar bland annat större ladugårdar där det finns mer utrymme per får. Fåren får dessutom behålla sina horn och svansar, vilket inte är en självklarhet vid konventionell ullproduktion. Samtidigt klipps fåren individuellt, vilket bidrar till att minska stressen. Slutligen är det viktigt att påpeka att mulesing inte får förekomma i ekologisk ullproduktion.
Välj därför ekologisk ull när du köper ullprodukter.
På så sätt bidrar du till en mer hållbar ullproduktion, där det råder goda villkor för både djur och människor som tar hand om dem.