Julie Vera designar kläder med omsorg

Följ med in i maskinrummet när kläddesignern Julie Vera ger oss en inblick i en komplex värld, omgiven av fibrer, garn, stickningsmetoder, varumärkes-DNA och allt däremellan.

Vi träffar Julie Vera i ett grönt mötesrum på varumärket JBS OF DENMARK. Ett träd med stora gröna blad växer ut ur bordsskivan på det långa bordet i mitten av rummet. Bordet är förresten tillverkat av återvunnet material. Längs väggarna finns stora glasmontrar som var och en berättar sin egen visuella historia om hållbara textilfiber. Det råder ingen tvekan om att vi har att göra med ett varumärke där innovation och hållbarhet är de grundläggande principerna. 

Julie Vera, som har varit chefsdesigner på JBS OF DENMARK de senaste två åren, välkomnade oss för en pratstund om vad hon kallar "Design with Care".

"Folk blir ofta förvånade när jag berättar vad jag egentligen gör. Hur min vardag som designer faktiskt ser ut", så börjar vår chatt med Julie Vera, en diplomerad textildesigner på TEKO.

Julie Vera var själv lite förvånad när hon började på designskolan. "Innan jag började på designskolan trodde jag faktiskt att kläddesign i huvudsak handlade om överdriven design, skisser för hand och haute-couture. Självklart är det så, men det finns så mycket mer än så - tack och lov!".

En process med många aspekter

Med en tydlig passion i rösten förklarar Julie Vera hur designen av en ny kollektion alltid börjar på samma sätt.

"Jag utgår alltid från varumärkets DNA. Jag måste komma in i stämningen. Här är det viktigt att titta på varumärkets strategi, målgrupp, image, uttryck och värderingar. Det är som en grund för resten av designprocessen."

"Nu börjar den del som är kärnan i designprocessen", säger Julie Vera och ler.

Hon sitter nu på kanten av stolen och är uppenbart upprymd över vad hon ska säga.

"Det är en process som involverar många olika människor med många olika kompetenser. Tillsammans med produktutvecklare, materialexperter och produktionspersonal är mitt jobb att besvara några ganska viktiga frågor: Vad ska produkten kunna göra rent funktionellt och i vilket sammanhang ska den användas? Hur sätter vi ihop ett tyg som motsvarar det som produkten ska göra? Är det ens möjligt? Vi undersöker förhållandet mellan fibrer och blandningar, texturen av vävningen, stickningsmetoder och olika ytbehandlingar. Ja, ingenting lämnas åt slumpen", säger hon och ler igen.

Det är först då som Julie Vera börjar ge det som de flesta förknippar med design.

"När vi vet vad produkten ska kunna göra och att det är möjligt när det kommer till material och bearbetningsmetoder, då kan jag börja med den visuella designen. En del kanske säger att det är en liten omväg, men här svarar jag alltid: En design måste vara genomförbar i praktiken, annars är den bara en bra idé."

I det rum vi sitter i finns ett antal produkter från JBS of Denmark utställda. De är alla grundläggande enfärgade produkter, och det kan först verka förvånande att det finns en så stor designprocess för att utveckla enfärgade produkter, men Julie Vera betonar att det finns en sådan.

"Ju enklare och renare en produkt är utformad, desto mer lägger man märke till kvaliteten och detaljerna i konstruktionen. Jag älskar att förädla detaljerna och arbeta med de bästa egenskaperna. Du kan tillverka en produkt med lång livslängd av hållbara material, men om plagget inte är visuellt tilltalande spelar inget annat någon roll. Det måste finnas ett bra samband mellan alla aspekter. När jag talar om hållbarhet använder jag också ofta termen "känslomässig hållbarhet". Med detta menar jag att ett plagg ska vara coolt nu, men det ska också vara tilltalande om ett år. Detta kan vara en svår uppgift, men det är vad vi ständigt strävar efter i utvecklingen av JBS of Denmark. Vi vill att våra kunder ska vilja bära kläderna om och om igen - när det är fallet är våra kläder ännu mer hållbara", betonar Jule Vera.

När det visuella uttrycket och designen är på plats börjar dialogen med formgivarna.

"Innan kläderna börjar tillverkas finjusteras alla detaljer av designerna, som ser till att kläderna är perfekta när det gäller passform, hållbarhet och sömnad", säger Julie Vera.

"För att sammanfatta konceptet "Design with Care" kan man säga att kläderna ska se bra ut och vara tillverkade av bra och hållbara material. Den ska vara gjord för att hålla, både i funktion och känslomässigt, och plagget ska sitta ordentligt - även efter 30 tvättar."

Vi rekommenderar :

Bambu, Boxers, 3-pack, Svart -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Svart -JBSBambu, Boxers, 3-pack, Svart
JBS
SMLXL2XL3XL
549,00 SEK
Bambu, Hipster trosa, 3-pack, Svart -JBS of Denmark WomenBambu, Hipster trosa, 3-pack, Svart -JBS of Denmark WomenBambu, Hipster trosa, 3-pack, Svart
JBS of Denmark Women
XSSMLXL2XL
380,00 SEK
Bambu, Hipstertrosa, Svart -JBS of Denmark WomenBambu, Hipstertrosa, Svart -JBS of Denmark WomenBambu, Hipstertrosa, Svart
JBS of Denmark Women
XSXL2XL
150,00 SEK
Bambu, Linne "Rib", 2-pack, Svart -ResterödsBambu, Linne "Rib", 2-pack, Svart -ResterödsBambu, Linne "Rib", 2-pack, Svart
Resteröds
SMLXL2XL
449,00 SEK
Bambu, String trosa, 3-pack, Ljusgrå -JBS of Denmark WomenBambu, String trosa, 3-pack, Ljusgrå -JBS of Denmark WomenBambu, String trosa, 3-pack, Ljusgrå
JBS of Denmark Women
XSSMLXL
380,00 SEK